Călătoreşte de milenii pe ape linistite sau zbuciumate, vasul, fantomă al celor care iubesc cunoasterea, „corabia nebunilor”.  Fără odihnă şi fără duminici, zi şi noapte, pe vreme calmă sau furtună, în toate anotimpurile, corabia navighează având ca stea polară pasiunea şi dorinţa de victorie.

La cârmă exaltaţii – li se mai spune şi profesori – un fel de magicieni sau alchimişti, care cred în minuni, în absurd şi în imprevizibil. Şi adeseori au dreptate, mai ales când credinţa lor în reuşită ghidează inteligenţe şi priceperi.

Pe vas călătoresc nebunii – cei care fac gimnastica minţii în orice conditţi. Este o categorie de oameni sui-generis, pe care nici spectatorii, nici gazetarii, nici psihologii nu au transformat-o în vedete şi în biografii romanţate ca în sport sau cinematografie sau televiziune.

     Ca şi în artă, aceşti călători de pe „CORABIA NEBUNILOR” sunt adesea neîmpliniţi, visători, optimişti. Ceea cecorabie2 în fond dovedeşte afinitatea lor cu aşa-zişii artişti. Câteodată, la zece, cincizeci, o sută de ani se nasc tot ca în artă sau sport, geniile cu nume strălucitoare de stele – Da Vinci, Michelangelo, Newton, Einstein, Edison, Moisil, Pascal, Gauss, Euler, Coanda, Prunariu, Racoviţă, Caăinescu, Eminescu, Aristotel, Platon.

Pe vas, pe coverta, mai plutesc între realitate şi vis, directori şi inspectori. Alteori jos, aproape de sala maşinilor, călătoresc corectorii, şi ei foşti, dar pasionaţi gimnaşti ai minţii. Mulţi dintre ei o fac din nostalgie, în căutarea celebrităţii sau a lui El Dorado. Zgomotoşi, agreabili sau imposibili, statornici sau întâmplatori, interesanţi, culţi sau pisălogi, agasanţi, delicaţi sau agresivi, fac parte din imensul grup de turişti fără de care corabia n-ar porni niciodată la drum.

corabie3CORABIA NEBUNILOR este o fărâmă de viaţă dinamică colorată, interesantă. Ea dă farmec, nelinişte, exaltare şi migrene comandantului, echipaju1ui, întregului vas. Rugăminţile şi aruncarea peste bord sunt inutile şi ineficace.

Pe CORABIA NEBUNILOR, cum am spus, călătoresc neîntrerupt pasionaţi, frenetici, fericiţi sau nefericiţi, nebuni, genii şi intelepţi cu destinaţii mereu necunoscute. Câteodata, căpitanul, echipajul, profesorii, discipolii, unii dintre spectatori ar vrea să facă o escală, să ancoreze într-un golf liniştit. Dar nu se poate... Legea nescrisă a ŞCOLII MODERNE, interzice. Şi, aşa călătoreşte la infinit, în soare, în ceaţă sau furtuni, cu busola sau în derivă, în extaz sau nefericire, vasul fantomă al mărilor moderne, CORABIA NEBUNILOR.

Mihaela Anton- clasa a X-a I,

Promoţia 1998